Flickor ska vara hemma och inte på idrottsplatsen.

”Flickor ska vara hemma och inte på idrottsplatsen. Sport är för pojkar. Flickor ska laga mat, sköta hemmet och uppfostra barn. Det är deras roll.”- en mansröst ur Ladies First

Jag har aldrig reflekterat över OS och på vilka länder som faktiskt är med i OS eller inte. Kanske mest för att Sverige alltid är med; män och kvinnor vinner OS-medaljer hela tiden och Charlotte Kalla är den stora stjärnan. Bangladesh är aldrig med. Och de fåtal gånger Bangladesh faktiskt har kvalificerat sig till OS-sommarspelen, har de aldrig vunnit medalj och det har enbart varit män som tävlat.

”Tror de verkligen att flickor är svaga eller inkompetenta? Jag tror att de är rädda för oss, rädda att om vi får fria tyglar kommer vi att gå om dem.” – Deepika Kumari ur Ladies First

Men av en slump kom jag över dokumentärfilmen ”Ladies First” på Netflix och började kolla. Därefter fortsatte jag att kolla på filmerna ”Mary Kom” och ”Dangal” och blev helt fast. Helt fast över att jag ingenting visste om dessa olympiska kvinnor från just Asien, den världsdel mina föräldrar är ifrån. Jag visste inte ens att dessa kvinnor existerade och blev totalt ”wow-ad”. Att dessa kvinnor ens tagit sig till OS är helt otroligt!  För i ett land som Indien är det mindre än 1% av flickorna som utövar sport.

”Folk kastar gärna ur sig uttrycket ”Damerna först”. Men sen när flickorna vill göra något av sina liv inom utbildning och idrott, varför säger man då inte ”damerna först”, när det verkligen gäller?”- Deepika Kumari ur Ladies First

”Mary Kom” handlar om Chungneijang Mary Kom Hmangte som är född i Manipur i Indien. Hon kommer från en fattig familj, hennes föräldrar var bönder. Mary Kom är den första indiska kvinnliga boxare som har kvalificerat sig till sommar-OS 2012, tävlar i kategorin flygvikt (51 kg) och har vunnit bronsmedalj.

Mary Kom

Dangal handlar om Geeta Phogat och hennes syster Babita Kumari, och deras resa för att bli Indiens första kvinnliga brottare. De är födda i byn Balali i Indien och Geeta är den första indiska kvinnliga brottaren som har kvalificerat sig till sommar-OS 2012. Geetas och Babitas pappa blev inspirerad till att träna sina döttrar i brottning när Karnam Malleswari blev den första indiska kvinnan någonsin som vunnit en olympisk medalj (brons) inom tyngdlyftning år 2000.

Geeta och Babita Phogat

 

 

Karnam Malleswari

 

 

 

 

 

 

Ladies first handlar om Deepika Kumari och hennes resa för att bli Indiens första kvinnliga bågskytte. Deepika är den första indiska kvinnliga bågskytten som har kvalificerat sig till sommar-OS 2012. Hon är född i fattigdom i byn Ratu i Indien.

”Jag vill ofta säga emot alla fördomar om kvinnor som utövar sport. Men det känns som att, om jag svarar med ord kommer folk att glömma dem. Men svarar jag med mina pilar glömmer de aldrig.”- Deepika Kumari ur Ladies First

Deepika Kumari

Det ska bli väldigt spännande att se och följa de kommande olympiska sommarspelen nästa år, där bland annat Deepika, Mary Kom och Geeta kan vara möjliga kandidater för Indien. De olympiska sommarspelen 2020 kommer att hållas 24 juli–9 augusti i Tokyo i Japan och blir de 32:a olympiska sommarspelen med 324 grenar i 33 sporter.

Än har inte en kvinna från Indien har vunnit en OS-guldmedalj,  och inte heller en kvinna från de ljusmarkerade länderna på bilden nedan. Hoppas att detta ska ändra sig till nästa år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.