Idrotten som delade mig

Jag har aldrig faktiskt funderat på jämställdheten inom idrottsvärlden så mycket som nu. Och när jag nuförtiden undersöker idrotten ser jag hur skev och orättvis idrotten är i världens mest jämställda land Sverige. Hur kan något som ska främja hälsan och livet vara så icke-inkluderande, stelt och enformigt?

Anledningen till att jag nuförtiden reflekterar över idrottens ojämställda värld är för att jag genom ett oförväntat öde försöker bli fotbollsdomare.  Jag har aldrig spelat fotboll eller ens varit intresserad av fotboll, men i den svenska fotbollsrörelsen är det män det hela tiden handlar om, det är männen som gäller.

Som ungdom spelade jag pingis. I mitt lag var jag ensam tjej med alla jämnåriga killar, och jag fick därför ofta spela med äldre tjejer vid match. Detta tyckte jag var jobbigt och svårt. Till slut hoppade jag av då jag inte kände någon samhörighet med någon som förstod mig.

I skolan på rasterna var det bara killar som spelade rundpingis och ställde upp på pingisturneringarna. Även om jag också ställde upp kändes det på något vis konstigt och jag kände mig utanför. På idrotten var det för det mesta alltid jag av tjejerna som var med och idrottade (idrott var mitt favoritämne) medan tjejerna i klassen tyckte att svettas var äckligt, att duscha i omklädningsrummet var äckligt och skolkade från idrotten. Jag struntade i dem, och hamnade därför också utanför den sociala sfären.

Idag som vuxen går jag ca 2-3 gånger i veckan på gruppträningar där majoriteten istället är kvinnor. Jag springer lopp och är med i idrottsevenemang som arrangeras endast för kvinnor, tex Vårruset och Tjejmilen. Nuförtiden har även vissa gym en egen tjej-del.

Hur kommer det sig att idrotten är så uppdelad mellan könen vare sig det är i skolan, gymmet, passen eller tvn?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.